MAHALKAH HARGA SEBUAH KERETA DARI HARGA SEORANG ANAK?

Ingatlah… Sebesar mana sekalipun amarahmu, usahlah bertindak keterlaluan. Kepada semua ibu dan ayah di luar sana, ini sebuah kisah untuk dijadikan iktibar dan pengajaran. Sebagai ayah atau ibu kita patut juga menghalang perbuatan suami atau isteri kita memukul, khususnya pada anak yang masih kecil dan tak mengerti apa-apa.
Mengajar dengan cara memukul bukanlah didikan terbaik, malah ia memberi kemudaratan kepada si anak. Mungkin telah sampai masanya untuk badan kebajikan mahupun NGO-NGO yang berkaitan ‘turun padang’ untuk memberi tip-tip serta panduan yang betul kepada ibubapa dalam mendidik serta menghukum anak-anak. Juga mendidik ibubapa agar tidak keterlaluan dalam menghukum anak. Mendidik ibubapa supaya memberi hukuman yang ‘sewajarnya’ kepada anak yang membuat salah tanpa melibatkan kemudaratan fizikal dan mental si anak kecil itu. Usah menyimpan dendam kepada anak-anak kita sendiri.

IKUTILAH, SEBUAH CERITA;
ANTARA KERETA DAN SI ANAK KECIL
Sekadar gambar hiasan

Sepasang suami-isteri yang bekerjaya, seperti pasangan lain di kota-kota besar meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja.
Anak tunggal pasangan ini perempuan berusia tiga tahun setengah. Bersendirian di rumah, dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja bermain di luar, tetapi pintu pagar tetap dikunci. Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan dedaunan di laman rumahnya.
Suatu hari dia terjumpa sebatang paku berkarat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya, tetapi kerana diperbuat daripada marmar, lakaran tidak kelihatan. Lantas dicuba pada kereta baru ayahnya.
Ya... kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.
Penuh sebelah kanan, dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.
Pulang petang itu, terkejut beruklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit.... “Siapa punya kerja ni?”
Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya. Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan, “Tak tahu tuan!”
“Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat ha???!!!” herdik si isteri pula.
Si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata, “Ita buat ayahhhh.. cantik kan?!” katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.
Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan. Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, antara setuju dan takut pada suami dengan hukuman yang dikenakan.
Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si ayah cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya.
Selepas puas memukul, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu, pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar-balar.
Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air, sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik kesan calar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si ayah sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.
Keesokkan harinya, pembantu rumah mengadu kedua-dua belah tangan si anak membengkak. “Sapukan saja dengan minyak gamat tu!!!” balas tuannya.
Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si ayah kononnya mahu mengajar anaknya.
Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya, sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah.
“Ita demam...” jawab pembantunya ringkas.
“Bagi minum panadol tu,” balas si ibu.
Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.
Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. “Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5 kamu bersiap,” kata majikannya itu.
Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahkan supaya dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.
“Tiada pilihan…” katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang terjadi sudah terlalu teruk.
“Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah” kata doktor. Si ayah dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si ayah terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.
Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis.
Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata berkata,
“Ayah... Ibu... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang ayah... sayang ibu.” katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa. “Ita juga sayang Kak Narti...” katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.
“Ayah... bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi,” katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ayah mendengar kata-kata anaknya. Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya.

SEMOGA KISAH INI, MEMBERI PENGAJARAN KEPADA KITA. AGAR SENTIASA BERTINDAK MENGIKUT CARA HIDUP ISLAM YANG MAHA CANTIK. USAHLAH DIBIARKAN HATI KITA DICEMARI DAN DIKUASAI OLEH API KEMARAHAN SERTA MENGIKUT TELUNJUK IBLIS DAN SYAITAN DALAM SETIAP TINDAKAN.

“Setiap anak yang dilahirkan adalah seperti kain yang putih bersih, maka terpulanglah kepada kedua IBUBAPAnya untuk mencorakkannya... bukan orang gaji, atau pengasuh, atau masyarakat sekeliling, atau cikgu, TAPI IBUBAPA lah yang lebih utama.”

* sumber drpd http://rohaifi.blogspot.com

0 comments: